Peter Heerschop

Multitalent Peter Heerschop (1960) is al jaren een bekend gezicht op de Nederlandse televisie, radio en in theaters. Op de sportacademie leert de cabaretier, acteur, programmamaker en schrijver zijn latere vrienden en collega’s Viggo Waas en Joep van Deudekom kennen. Samen richten ze de cabaretgroep NUHR op. In 1987 behaalt NUHR een finaleplaats bij Cameretten en sindsdien maakt het trio cabaretvoorstellingen en verschillende samenwerkingsverbanden zoals De Ploeg.

In 2000 maakt Heerschop samen met Waas de overgang naar het toneel met de voorstelling ‘Wachten op Godot’. Eind 2000 is hij met Waas en Van Deudekom te zien in ‘De Driestuiversopera’. In 2002 maakt hij een cabareteske toneelbewerking van de film ‘Festen’.

Naast het theater zijn de heren van NUHR ook actief op televisie: In 1994 maken ze voor de VARA met Erna Sassen de jeugdserie ‘Het leven is…’, voor de KRO werken ze mee aan het cabareteske ‘Aardige mensen’ (1997). In NUHR-tv (AVRO, 1998) brengen ze het beste uit de eerste vijf tv-programma’s. In 2002 maakt hij met De Ploeg voor de VPRO de kinderserie ‘Familie van der Ploeg’.

Heerschop maakt tussen 1999 en 2001 deel uit van het bekende Kopspijkers-cabaret. Daarna volgen vele tv-shows als ‘127 wensen’, ‘De vrienden van Van Swieten’, ‘Koppensnellers’, ‘Ik hou van Holland’, ‘Wat vindt Nederland?’ en ‘Mannen van een zekere leeftijd’. In 2013 maakt Heerschop voor het eerst een solocabaretprogramma, ‘Gelukzoekers’, gevolgd door ‘Van horen zeggen’ in 2015 en ‘De Minister van Enthousiasme’ in 2018.

Sinds 2002 is Heerschop met de column ‘Lieve Marianne’ te horen bij het radioprogramma ‘Evers Staat Op’. In deze live voorgedragen column kijkt hij terug op het nieuws van de afgelopen week. De titel refereert aan het ontstaan van de column tijdens de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City, waarin hij het nieuws doornam voor schaatser Marianne Timmer. De column stopt bij het einde van ‘Evers staat op’ in december 2018, maar maakt in 2019 een eenmalige comeback als Heerschop een emotionele column voordraagt over de tramaanslag in Utrecht. Later wordt dit fragment verkozen tot ‘Radiomoment van het jaar 2019’.

Deel op social media:

Share on facebook
Share on linkedin