Pieter Zwart

Pieter Zwart (1977) is eigenaar en ‘beginbaas’ (lees: oprichter) van CoolBlue: één van Nederlands’ grootste webshops in consumentenelektronica. De webwinkel passeerde in 2018 de ‘miljard-grens’ en kwam uit op een jaaromzet van €1,35 miljard. Coolblue is actief in Nederland en België en heeft zo’n 4000 medewerkers.

Coolblue werd in 2000 opgericht door Pieter Zwart, samen met studievrienden Paul de Jong en Bart Kuijpers. Het doel: een voorbeeldbedrijf bouwen op het gebied van klantgericht ondernemen. Vandaar ook de naam Coolblue; een directe tegenhanger van het toen actieve online warenhuis HotOrange, dat in de ogen van Zwart en zijn vrienden tekortschoot op deze vlakken. In de beginjaren had Coolblue voornamelijk losse webshops als MP3man.nl, PDAshop.nl en Laptopshop.nl. Toen het aantal gespecialiseerde productsites de driehonderd oversteeg, werd besloten alles onder te brengen op de ‘moederwinkel’ Coolblue.

Met de pay-off ‘Alles voor een glimlach’ probeert Coolblue dagelijks de beste klantenservice te bewerkstelligen. Of, zoals Zwart het zelf verwoord: “Iedere webshop is in principe hetzelfde: plaatje van het product, prijs en koop-knop. Op prijs wil je niet gaan concurreren dus je kunt het alleen op de allerbeste klantenservice winnen: hoe kun je de hele klantreis van het online kopen van een product zo aangenaam mogelijk maken?”. Een bekend voorbeeld van deze strategie is dat Coolblue niet alleen wasmachines bezorgd, maar deze ook direct installeert en de oude meeneemt.

Onlangs kocht Zwart zijn twee studievrienden uit samen met investeerder HAL, dat in 2016 instapte bij het webwinkelbedrijf. Zwart en zijn management bezitten nu 51% van de aandelen.

Deel op social media:

Share on facebook
Share on linkedin