Ronald Koeman

Als er iemand over een rijk voetbal-cv beschikt is het Ronald Koeman (1963) wel. Al bijna veertig jaar actief in de voetballerij, werkte hij als speler en trainer bij vele clubs in binnen- en buitenland.

Dat Koeman zich makkelijk aanpast en in veel verschillende type organisaties kan werken blijkt wel uit het bijzondere feit dat hij als enige persoon, zowel als speler als trainer bij alle drie de Nederlandse topclubs onder contract stond: Ajax, PSV en Feyenoord.

Als voetballer kende Koeman zijn absolute hoogtepunt in 1992 bij FC Barcelona toen hij in de verlenging van de Europa Cup I finale (huidige Champions League) de winnende treffer maakte met een snoeiharde vrije trap. Ook won hij met het Nederlands Elftal in 1988 het EK in Duitsland.

Als trainer werkte Koeman bij vijf Nederlandse clubs, en was hij coach in Portugal, Spanje en Engeland. Sinds februari 2018 is hij bondscoach van Oranje, dat hij uit het slop haalde door zich na twee gemiste eindtoernooien te plaatsen voor het Europees Kampioenschap deze zomer. Recentelijk kwamen Koeman en zijn spelers nog positief in het nieuws toen de gehele Oranje-selectie een statement maakte tegen racisme op de voetbalvelden.

Door zijn enorme ervaring weet Ronald Koeman als geen ander hoe een team aan te sturen en dit het beste te laten functioneren. Bij iedere club waar hij trainer was had hij te maken met spelers van allerlei nationaliteiten, een bepaalde hiërarchie in de kleedkamer en fases van veel en weinig vertrouwen. Ook het omgaan met de pers en publieke opinie is bij iedere trainersklus weer een uitdaging. Gepokt en gemazeld in het trainersvak, weet Koeman inmiddels altijd de rust te bewaren bij de organisaties waar hij actief is.

2020 betekent voor Koeman een nieuwe uitdaging in zijn lange carrière: met Oranje succes behalen op het komende EK.

Deel op social media:

Share on facebook
Share on linkedin