6 tips van Mo Gawdat om zakelijk gelukkig te worden

Chief Business Officer van Google X, Mo Gawdat, formuleerde na maandenlange dataverzameling en analyse een algoritme voor geluk: ‘Geluk is de perceptie van de gebeurtenissen in je leven minus je verwachtingen van het leven’. Met zijn missie #onebillionpeoplehappy wil hij een miljard mensen gelukkig maken. Tijdens BusinessBoost Live, het grootste ondernemersevenement van Nederland, vertelt Gawdat in detail hoe zijn geluksformule zowel privé als zakelijk van pas komt. In dit artikel alvast zes manieren om als ondernemer het geluk te vinden en om te gaan met zakelijke tegenslag.

Temper je verwachtingen
Wie zijn of haar verwachtingen (te) hoog spant, kan bijna alleen maar worden teleurgesteld. Mo Gadwat stelt in zijn boek De logica van geluk dat wie zijn verwachtingen tempert, positiever zal omgaan met uitkomsten en makkelijker kan omgaan met tegenslagen. Wees ambitieus, maar kijk naar de realiteit en houd rekening met onvoorziene gebeurtenissen, factoren of interventies. Een onverwachte meevaller is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Probeer het werk zo leuk mogelijk te maken
Om gelukkig te worden van je werk, moet je vooral dingen doen die je leuk vindt. Die redenering ligt ten grondslag aan het beleid dat Gawdat voert als manager van Google X. “Een nieuwe medewerker had een hekel aan het opleveren van voortgangsrapportages, die hebben we toen meteen geschrapt”, zei hij in een interview op managementsite.nl. “Hij werd wél gelukkig van kort informeel overleg, daar zijn we toen mee gestart.” Volgens Gawdat moet je per medewerker en situatie bekijken welke werkwijze hem of haar het gelukkigst maakt.

Kijk niet naar wat, maar waarom je iets doet
Wie louter succes nastreeft, kan het uiteindelijke doel uit het oog verliezen. Wanneer je niet meer weet waarom je iets doet, is het volgens Gawdat lastig om zakelijke hindernissen te trotseren. Tegenover Het Financieele Dagblad zei hij: “Als ik een kapotte machine moet maken, is mijn eerste vraag: wat hoort die te doen? Als ik dat niet weet, weet ik niet wat er mis is en kan ik het dus niet repareren”. Terug naar de basis dus om tot een goede duurzame oplossing te komen.

Belicht het positieve
Zowel zakelijk als privé wisselen positieve en negatieve ervaringen elkaar af. Een nare gebeurtenis die veel impact had op het leven van Gawdat was het overlijden van zijn zoon Ali op 21-jarige leeftijd na een medische fout. Hoewel Gawdat veel verdriet had om het gemis, bleef hij daar naar eigen zeggen niet te veel in hangen. In een interview met Het Financieele Dagblad zei hij hierover: “Ik denk vooral aan de tijd dat hij leefde en we samen muziek maakten en videospelletjes speelden”. Gawdat vindt dat we pijn en tegenslag moeten voelen, erkennen, omarmen en ervan moeten leren. “Maar martel jezelf niet door er een vreselijk verhaal van te maken.”

Zoek geen zondebok
Wanneer dingen minder lopen dan gehoopt, is het makkelijk om met een beschuldigende vinger naar iemand te wijzen. Een zondebok aanwijzen geeft soms namelijk voldoening en kan de pijn enigszins verzachten. Maar om geluk te vinden, is de schuldvraag in veel gevallen niet relevant of zelfs misplaatst, vindt Gawdat. Zo wees hij na de fatale medische fout niet naar de arts of zichzelf (“ik had naar een ander ziekenhuis kunnen rijden”), maar berustte hij in het feit dat mensen nu eenmaal fouten maken, ook op de werkvloer. “Alleen kost dat bij een arts soms helaas een mensenleven.”

Verlies je niet in controle
Voor veel mensen is het lastig om werk los te koppelen van privéleven en vice versa, zeker voor ondernemers. Toch kan dat een gevaar opleveren, bijvoorbeeld wanneer er te veel parallellen worden getrokken. Zo was Gawdat het naar eigen zeggen gewend om controle te hebben als zakenman en hoge eisen te stellen, maar ging dat in zijn persoonlijke leven mis toen hij zijn depressie de baas wilde zijn. Ook met je personeel moet je proberen controle te mijden. Gawdat in een interview op managementsite.nl: “Mensen werken effectiever als je ze vertrouwen geeft, empowert en autonomie stimuleert.”

Mo Gawdat stond op het podium tijdens BusinessBoost Live op 29 november 2017 in Rotterdam Ahoy. Op 20 maart is de derde editie van BusinessBoost Live in Rotterdam Ahoy, met unieke ondernemers (als Armin van Buuren, Esther Perel en Johnny de Mol), eerlijke gesprekken en nieuwe inzichten.

Deel op social media:

Share on facebook
Share on linkedin