“Je moet goed op je businessmodel letten. Kijk wat er tijdelijk én wat er structureel veranderd” – Jitse Groen, Just East Takeaway.com

De laatste editie van BusinessBoost Live Online van 2020 stond volledig in het teken van het afgelopen jaar. Een jaar waarin we op allerlei fronten te maken kregen met veranderingen en een nieuwe realiteit. Een jaar dat voor velen in het teken stond van overleven en doorgaan, maar ook van omdenken en nieuwe kansen zien. Tijd om terug te blikken op dit roerige jaar!

Blijf investeren!
Vaste expert Marieke Blom (ING Nederland) nam ons mee in de economische ontwikkelingen die nauw samenhangen met het test- en vaccinatiebeleid.

Haar belangrijkste boodschap:

  • Grote kans dat we tussen maart en de zomervakantie grotendeels normaliseren, dat is cruciaal voor de economie.
  • Het geld van de overheid heeft goed gerendeerd en hogere staatsschuld is geen argument voor scherpe bezuinigingen.
  • Blijf investeren – want er komen betere tijden aan én we zijn van elkaar afhankelijk.

Kijk hier haar presentatie rustig terug.

Niets is vanzelfsprekend
Won Yip is een bekende horecaondernemer met zeven horecazaken in Amsterdam. Ook was hij dit jaar een van de investeerders in het tv-programma Dragons’ Den. Met zijn cafés en restaurants in de hoofdstad wordt hij, net als vele andere branches en sectoren, hard geraakt door de coronacrisis. Het afgelopen jaar werd hem duidelijk dat niets vanzelfsprekend is. Hij leerde dat je je in tijden van crisis niet druk moet maken om wat je niet hebt, maar vooral moet koesteren wat je wél hebt. En tot slot: houd in goede tijden rekening met slechte tijden!

Denk twee keer na
Arjen Paardekooper, nog een vast gezicht van BusinessBoost Live Online, sprak deze keer over de in de ins- en outs van de NOW3 regeling en de risico’s die alle regelingen met zich meebrengen. Hij adviseert om goed na te denken over een aanvraag én besteding van een NOW of TVL regeling. Wees je ook bewust dat corona geen onvoorziene omstandigheid is bij een nieuw contract. De gevolgen van corona kunnen dan weer wel afgewenteld worden op contractspartijen. Hoe dit precies zit? Kijk het volledige fragment hier terug.

Bied perspectief
Diederik Gommers is een bekend gezicht geworden voor het grote publiek tijdens deze coronacrisis. Met zijn kennis, visie, grote betrokkenheid en prettige manier van communiceren is zijn stem van groot belang geworden voor Nederland. Hij is werkzaam als intensivist bij het academisch ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en daarnaast voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Als lid van het Outbreak Management Team adviseert hij het kabinet over te nemen corona maatregelen. Jarenlang was hij zélf ook ondernemer. Zijn belangrijkste learnings: investeer tijdig en ruim in innovatie, houd altijd oog voor het menselijke aspect en doe geen valse beloftes maar biedt wél perspectief.

Herken onderliggende trends
Jitse Groen is één van de snelst groeiende ondernemers van Nederland. De groei van zijn bedrijf is ongekend. Hij begon ooit op een zolderkamer in Enschede Thuisbezorgd.nl en nam vorig jaar de nummers 2, 3 en 4 in Duitsland over. Takeaway.com was toen al marktleider bij de oosterburen. Begin dit jaar volgde een fusie met het Britse Just Eat en kondigde Takeaway.com de overname van het Amerikaanse Grubhub aan.

Just Eat Takeaway.com is inmiddels actief in 24 landen en marktleider in Europa en Canada. Met 205.000 aangesloten restaurants verwerkten zij 257 miljoen bestellingen in de eerste zes maanden van dit jaar. Nu de horeca gesloten is en uit eten gaan er niet meer in zit, halen wij de restaurants massaal naar huis. Zijn bedrijf maakte hierdoor een enorme groei door. Belangrijk voor iedere ondernemer is om exact te weten hoe jouw groeimodel werkt. Herken daarbij ook de onderliggende trends van jouw bedrijf. Ook benadrukte hij het belang van een sterke bedrijfscultuur om als ondernemer verder te groeien.

Tot slot
Na een korte winterstop zijn we dinsdag 2 februari 2021 weer terug met een nieuwe editie van BusinessBoost Live Online. Meld u hier alvast aan. Wilt u alle interviews nog eens rustig bekijken? Dat kan hier in onze bibliotheek.

Deel op social media:

Share on facebook
Share on linkedin