Jeroen Pauw

De rijke carrière van presentator en talkshow host Jeroen Pauw (1960) begint op de radio. Vanaf 1979 werkt hij onder meer voor het ANP, de Wereldomroep, de NCRV en de VARA. Ook is hij op dat moment vaste presentator van de radioprogramma’s ‘Het Oog op Morgen’ en BNN’s ‘Storing’.

Pauw’s televisiecarrière begint eind jaren tachtig bij RTL, als nieuwslezer van het ‘RTL Nieuws’, samen met Loretta Schrijver. In 2001 stapt hij over naar de publieke omroep waar hij meewerkt aan verschillende producties van BNN, VARA en NPS. Ook is hij één van de nieuwslezers van actualiteitenrubriek ‘Nova’.

In 2006 start Pauw samen met Paul Witteman de bekende late night talkshow ‘Pauw & Witteman’, nadat het populaire soortgelijke RTL 4-programma ‘Barend en van Dorp’ is gestopt. Het programma groeit al snel uit tot het best bekeken avondprogramma op de Nederlandse televisie. Nadat Witteman stopt, gaat het programma vanaf 2014 solo verder onder de naam ‘Pauw’. Eind 2019 stopt het programma na vijf jaar. Een periode waarin Pauw wederom vele scherpe en spraakmakende gesprekken heeft met diverse gasten uit de (Nederlandse) politiek, cultuur en maatschappij. In 2017 is hij voor even weer in een duopresentatie te zien, als hij samen met Eva Jinek het programma ‘Pauw & Jinek: De verkiezingen’ presenteert, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van dat jaar.

Jeroen Pauw wordt geprezen om zijn flair en scherpe interviewstijl. Als presentator ontving hij al vele prijzen. Zo wint hij twee achtereenvolgende jaren de Sonja Barend Award, voor het beste televisie-interview. In 2014 voor zijn gesprek met PVV-politica Fleur Agema in het door hemzelf bedachte programma ‘5 Jaar Later’, het jaar daarop (2015) voor zijn spraakmakende interview met Frans Timmermans over de MH17-ramp.

Het afgelopen jaar (2019) werd hij niet alleen verkozen tot Omroepman van het Jaar, maar ontving hij ook de Ere-Zilveren Nipkowschijf, de oeuvreprijs voor iemand die zich buitengewoon heeft ingezet voor de televisiewereld.

Deel op social media:

Share on facebook
Share on linkedin